צרו קשר | 054-473-4897

                                                                                                                                                                                                     
  • Facebook
  • YouTube
  • Facebook
  • YouTube
אקספלור קוריאה – טיולים מאורגנים לקוריאה
  • אודותינו
  • הטיולים שלנו
    • טיולי עומק לסתיו
    • טיולי עומק לאביב
    • קוריאה למטייל העצמאי
    • מה מייחד אותנו
  • קוריאה בישראל
    • אירועי תרבות קוריאה
  • על קוריאה
    • תיירות ואתרי טיול
    • מדריך למטייל בקוריאה
    • הסטוריה ממשל וכלכלה
    • חברה תרבות ואמנות
    • אוכל קוריאני
    • אדריכלות בקוריאה
    • דתות ופולחן עממי
    • מוסיקה קוריאנית
    • ספרות קוריאנית
    • קישורים שימושיים
  • הפאזל הקוריאני
  • פודקאסטים 🎧
    • מפגשים קייצים בזום
    • מפגשים בימי הקורונה
  • גלריות
  • מספרים עלינו
  • צרו קשר
  • אודותינו
  • הטיולים שלנו
    • טיולי עומק לסתיו
    • טיולי עומק לאביב
    • קוריאה למטייל העצמאי
    • מה מייחד אותנו
  • קוריאה בישראל
    • אירועי תרבות קוריאה
  • על קוריאה
    • תיירות ואתרי טיול
    • מדריך למטייל בקוריאה
    • הסטוריה ממשל וכלכלה
    • חברה תרבות ואמנות
    • אוכל קוריאני
    • אדריכלות בקוריאה
    • דתות ופולחן עממי
    • מוסיקה קוריאנית
    • ספרות קוריאנית
    • קישורים שימושיים
  • הפאזל הקוריאני
  • פודקאסטים 🎧
    • מפגשים קייצים בזום
    • מפגשים בימי הקורונה
  • גלריות
  • מספרים עלינו
  • צרו קשר
ראשי » אוכל קוריאני » דברים שרציתם לדעת על המטבח הקוריאני ולא העזתם לשאול

המטבח הקוריאני ידוע בעולם כבריא מאוד ובעל ערך תזונתי גבוה. כדי להכיר אותו על קצה המזלג (או ליתר דיוק, על קצה מקלות האכילה), נסקור את המאפיינים והמרכיבים העיקריים שלו ונוסיף כמה מתכונים פופולריים.

מטבח של חקלאים ודייגים
קוריאה, שהייתה בעבר מדינה חקלאית, התבססה על גידול אורז, וכמו ברוב אסיה, אורז נותר המרכיב העיקרי בארוחות הקוריאניות. לכן המילה הקוריאנית לארוחה (bab), זהה למילה אורז. קוריאה היא גם חצי אי, ולכן דגים, מאכלי ים ואצות יופיעו גם הם כמעט בכל ארוחה קוריאנית. עם זאת, שלא כמו יפן, שהיא אי שלם, קוריאה מחוברת לאסיה מצפון, ולכן מקובלים בה מאכלי בשר יותר מאשר ביפן.

הקימצ'י המפורסם
בצד המנות העיקריות תוגש תמיד מנת קימצ'י, כינוי למגוון ירקות כבושים (כמו זיתים או חמוצים אצלנו). יש בקוריאה כ-200 סוגי קימצ'י, אך הגרסה הקלאסית והידועה ביותר היא כרוב סיני כבוש שעבר תהליך תסיסה בפלפל חריף. בעבר הלא רחוק נשמר הקימצ'י בכדי חרס מיוחדים בחצר הבית, אך היום בכל בית קוריאני תמצאו מקרר מיוחד המשמר את הקימצ'י בטמפרטורה של 10-5 מעלות.

בריא וצבעוני
המטבח הקוריאני ידוע בעולם כבריא מאוד ובעל ערך תזונתי גבוה. הכנת האוכל מתבססת על פילוסופיה של ין ויאנג ליצירת הרמוניה בין המאכלים. המנות של המטבח הקוריאני מתובלות בהרבה שום, פלפל אדום, רוטב סויה, שמן שומשום, ג'ינג'ר ועוד, והארוחה מגוונת מאוד וצבעונית. מספר המנות נע מ-3 עד 12, וכל מנה עיקרית מלווה במנות קטנות יותר (Panchan) שכל הסועדים חולקים ביניהם. מנהג זה מחזק את הקשר בין הסועדים.

האתגר: מקלות אכילה ממתכת
קוריאה היא המדינה היחידה שבה משתמשים במקלות אכילה שטוחים עשויים מתכת. השימוש במקלות אלו מתועד עוד מתקופת המלך סא-ג'ונג (Sejong) הגדול (1450-1397), אז השתמשה האצולה הקוריאנית במקלות מכסף נגד הרעלה וגם כסמל סטטוס. כשמתכת נעשתה נגישה גם לפשוטי העם, הם רצו לזכות ביוקרה של האצילים והשתמשו במקלות דמויי כסף. מצד אחד, השימוש במקלות מתכת מאתגר יותר, אך מצד שני, הם היגייניים וידידותיים יותר לסביבה לעומת מקלות מעץ.

מה לקינוח?
הקינוחים בקוריאה שונים מאוד מאלו המערביים. רוב הקינוחים הקוריאניים אינם כה מתוקים לחיך המערבי ומתבססים על אורז (מותפח או כבצק אורז), שעועית אדומה מתוקה, תה ירוק ועוד. כל אלה מרכיבים עוגיות, גלידות ומתוקים אחרים.

קודים התנהגותיים מסביב לשולחן:

  • צעירים אינם מתחילים לאכול לפני המבוגרים.
  • כששותים מול אדם מבוגר או מכובד יותר, מטים את הראש מעט הצדה מתוך נימוס.
  • את האורז אוכלים בכף ולא במקלות, מתוך כבוד להיותו המרכיב המרכזי במזונם של הקוריאנים.
  • גם בעסקים בקוריאה שמור מקום של כבוד לסעודה משותפת (וגם לשתיית אלכוהול). כך מביעים את הכבוד הראוי לשותפים העסקיים ורוקמים עמם יחסים אישיים יותר.
מתכונים פופולריים (באדיבות לימור לשנייאק)
קימצ'י קלאסי

מרכיבים:
2 כרוב סיני
¼ צנון יפני (או 2 קולורבי) חתוכים לרצועות דקות
1 בצל לבן
8-7 שִני שום
6-5 גבעולי בצל ירוק חתוכים לגפרורים
מעט ג'ינג'ר (זנגביל)
מלח
½ כוס קמח אורז עגול (דביק) + 3 כוסות מים
6-4 כוסות אבקת פלפל אדום קוריאני
½ כוס סוכר
¼ כוס רוטב דגים- ניתן להשיג בחנויות אוכל אסייאתי

אופן ההכנה:
הכנת הכרוב:
* חותכים את הכרוב לרבעים ושוטפים במים.
* מפזרים מלח בין עלי הכרוב מהקודקוד עד הקצה במידה אחידה (לא להגזים כדי שהקימצ'י לא יהיה מלוח מדי. שכבה דקה-פלוס תספיק).
* מניחים את הכרוב בקערה למשך 5-3 שעות עד שהכרוב יגיר את כל הנוזלים ויהפוך סמרטוטי.
הכנת התערובת:
* שופכים לסיר קטן את המים ואת הקמח ומבשלים על אש בינונית תוך כדי ערבוב עד שתיווצר דייסה. ברגע שמתחילות לעלות בועות, מורידים מהאש, מוסיפים את הסוכר ואת אבקת הפלפל ומערבבים. מעבירים את הדייסה האדומה לקערה רחבה.
* טוחנים במעבד מזון את הבצל הלבן, השום והג'ינג'ר ומוסיפים לדייסה.
* מוסיפים לתערובת את הצנון היפני (או את הקולורבי) ואת הבצל הירוק ומערבבים.
* מוסיפים את רוטב הדגים וקצת מלח. מומלץ להוסיף את הרוטב בזהירות, שכן יש לו טעם וריח חזקים מאוד (אבל אל תוותרו עליו, הוא מעשיר את הטעם).
* מערבבים את התערובת, טועמים ומתקנים את התיבול לפי הצורך על ידי הוספת סוכר או מלח.
* התערובת צריכה להיות סמיכה, מבריקה ופריכה בגלל הירקות הטריים, וכן עם ריח נהדר.
שילוב הכרוב והתערובת:
כדאי לעבוד מעל הקערה הרחבה ולכסות את הידיים בכפפות.
לאחר שהכרוב הגיר את כל הנוזלים ונראה מעוך במקצת, שוטפים את העלים משאריות המלח וסוחטים אותם בעדינות.
לוקחים רבע כרוב ומפזרים את התערובת בין העלים במידה שווה. זכרו למרוח גם על העלים החיצוניים. לאחר מכן אורזים את הכרוב יפה ומניחים בקופסה. כך מורחים את כל החלקים ומניחים אותם זה בצד זה. לסיום שופכים מעט מהתערובת מלמעלה ומכסים יפה את כל חלקי הכרוב.
מכסים את הקופסה, מניחים במקום קריר למשך כמה שעות (בחורף אפשר להשאירה במשך יום-יומיים) ומכניסים אותה למקרר. הקירור אינו עוצר את הכבישה, והקימצ'י ממשיך לתסוס גם במקרר. יש כאלה שאוהבים קימצ'י טרי ופריך, ויש כאלה שאוהבים אותו כבוש היטב וחמצמץ.

 

צ'אפצ'ה

מנה צבעונית של נודלס בטטה (אטריות שקופות ויפות) עם ירקות, ואפשר גם עם בשר.
המנה מוגשת בדרך כלל בחגים ובמועדים מיוחדים, כגון אירוח חברים ובני משפחה אהובים.
יש לציין שבישראל אפשר להשיג נודלס בטטה תוצרת סין, אך הם לא טעימים ונוחים לעבודה כמו הנודלס המקוריים תוצרת קוריאה.

מרכיבים:
חבילת נודלס בטטה
1 פלפל אדום חתוך לרצועות דקות
1 גזר חתוך לרצועות דקות
2 בצל ירוק חתוך לגפרורים
1/2 בצל לבן חתוך לרצועות
חופן נבטי שעועית (הנבטים העבים)
2 חופנים של עלי תרד
6-5 פטריות שיטאקי מיובשות שהושרו במים כשעה, נסחטו ונחתכו לרצועות
150 גרם בשר רך (סינטה, פילה מדומה או חתיכה אחרת בלי שומן ובלי גידים) חתוך לרצועות דקיקות ומושרה במרינדה של 2 כפיות רוטב סויה, כפית שמן שומשום, כפית סוכר ומעט שום כתוש
רוטב סויה
סוכר
שמן שומשום
פלפל שחור
שום כתוש
רצועות דקיקות של חביתה לקישוט
אופן ההכנה:
* מבשלים את הנודלס כמו פסטה, לפי ההוראות שבגב השקית. כדאי להיזהר שלא לבשל יותר מדי. כשהנודלס מוכנים, מסננים אותם בלי לשטוף במים, מעבירים לקערה רחבה ושופכים מעל מעט שמן שומשום.
* מערבבים את הנודלס כדי שלא יידבקו, ומומלץ גם לגזור אותם במספרי מטבח כדי שיהיה קל לערבב אותם (וגם לאכול).
* מקפיצים כל ירק בנפרד הקפצה קצרה ללא השחמה במעט שמן ומעבירים את כולם לקערה (שימו לב שלפטריות השיטאקי יידרש קצת יותר זמן, ורצוי לבשל אותן על אש בינונית). מערבבים בעדינות.
* מוציאים את הבשר מהמרינדה ומקפיצים במהירות במחבת. היזהרו שלא להשחים ולא לייבש אותו. ברגע שהבשר משנה את צבעו, מעבירים אותו לקערה.
* באותה המחבת מניחים את שארית המרינדה, שתי כפות רוטב סויה, כף סוכר, 2-1 שִני שום כתושות, פלפל, מעט מים וכף או שתיים שמן שומשום. מבשלים מעט.
* שופכים את התערובת לקערה ומערבבים, רצוי בידיים, כדי שכל המרכיבים יספגו את כל הטעמים.
* מעבירים לצלחת הגשה ומפזרים מעל את רצועות החביתה. [/toggle]

מתכון הוטטוק

מאכל רחוב שהוא מעין פנקייק ממולא בתערובת של אגוזים וסוכר.

מרכיבים:
לבצק:
2.5 כוסות קמח מנופה
חצי כפית מלח
2 כפות סוכר
2 כפות שמרים יבשים
1 כוס מים חמימים (אפשר לערבב חצי כוס מים עם חצי כוס חלב)
למילוי:
½ כפית קינמון
6 כפות סוכר חום
2 כפות סוכר לבן
3 כפות אגוזים טחונים או צנוברים

אופן ההכנה:
* לשים את מרכיבי הבצק עד שמקבלים תערובת דביקה.
מורחים מעט שמן על כדור הבצק, מכסים אותו ומניחים לו לתפוח במשך שעה. אחרי שיכפיל את נפחו, לשים פעם נוספת ומניחים שוב לתפיחה.
* בינתיים מערבבים את מרכיבי המילוי בצלחת עמוקה.
*אחרי שהבצק תפח בפעם השנייה, יוצרים ממנו כ – 12 כדורים קטנים (אפשר להיעזר במעט שמן) יוצרים גומה במרכז כל כדור, דוחסים לתוכה כפית מהמילוי ומהדקים את קצוות הבצק.
*מטגנים כל כדור כשהוא מונח על צדו המקופל עד להזהבה. בעזרת תרווד או מועך תפוחי אדמה מועכים את הכדור בעדינות ובנחישות ומשטחים אותו עד כמה שאפשר. לעתים המילוי יוצא קצת החוצה, אך אל דאגה, הטעם רק משתבח.
* הופכים את ההוטטוק ומשטחים שוב.
* מומלץ לאכול חם, אבל אפשר גם קר.

explore korea explorekorea kimchi אוכל קוריאני אוכל קוריאני מתכונים אקספלור קוריאה דרום קוריאה טיול דרום קוריאה למטייל המטבח הקוריאני טיול בקוריאה טיול בקוריאה הדרומית טיול לדרום קוריאה טיול מאורגן לדרום קוריאה טיולים מאורגנים לדרום קוריאה טיפים למטייל בקוריאה הדרומית טעמים קוריאנים לאכול בקוריאה מתכונים לאוכל קוריאני קוריאה קוריאה הדרומית למטייל קוריאה למטייל קימצ'י תיירות בקוריאה תרבות קוריאה תרבות קוריאנית
עמוד הפייסבוק שלנו
צרו קשר
לגעת בקוריאה האחרת - מדוע איתנו?
  • קוריאה בשבילנו היא לא עוד יעד אלא היעד
    כל המדריכים שלנו מומחים בקוריאה
    קוריאה היא מומחיותם, פרנסתם ואהבתם
    בכל טיול שלנו שני מומחים דוברי עברית
    כל טיול "תפור" להוויה התרבותית
    והווית הטבע של העונה
    יציאה בעונות הטובות ביותר
    הטיול מתוכננים לחוויה הוליסטית
    ובלתי אמצעית של קוריאה
    זמן שהיה ארוך של 15 ימים
    רמת שירותי קרקע ללא פשרות
    רמת אוכל איכותית, מפנקת ללא פשרות
    אין אצלנו "מינימום מטיילים" לטיול
יפן חוויה אחרת
  • קוריאה בשבילנו היא לא עוד יעד אלא היעד
    כל המדריכים שלנו מומחים בקוריאה
    קוריאה היא מומחיותם, פרנסתם ואהבתם
    בכל טיול שלנו שני מומחים דוברי עברית
    כל טיול "תפור" להוויה התרבותית
    והווית הטבע של העונה
    יציאה בעונות הטובות ביותר
    הטיול מתוכננים לחוויה הוליסטית
    ובלתי אמצעית של קוריאה
    זמן שהיה ארוך של 15 ימים
    רמת שירותי קרקע ללא פשרות
    רמת אוכל איכותית, מפנקת ללא פשרות
    אין אצלנו "מינימום מטיילים" לטיול

יפן חוויה אחרת - האחות הקטנה של קוריאה טקסט טקסט יפן חוויה אחרת - האחות הקטנה של קוריאה טקסט טקסט יפן חוויה אחרת - האחות הקטנה של קוריאה טקסט טקסט יפן חוויה אחרת - האחות הקטנה של קוריאה טקסט טקסט יפן חוויה אחרת - האחות הקטנה של קוריאה טקסט טקסט יפן חוויה אחרת - האחות הקטנה של קוריאה טקסט טקסט יפן חוויה אחרת - האחות הקטנה של קוריאה טקסט טקסט יפן חוויה אחרת - האחות הקטנה של קוריאה טקסט טקסט

צור קשר
קטגוריות באתר
  • אדריכלות בקוריאה (4)
  • אוכל קוריאני (3)
  • אוסף כתבות – מה מייחד אותנו (3)
  • אירועי תרבות קוריאנים בישראל (27)
  • דתות ופולחן עממי בקוריאה (2)
  • הייחוד של Explore Korea (4)
  • הפאזל הקוריאני (38)
  • הרשמה לטיול (17)
  • טיולי סתיו – טיולים מאורגנים לקוריאה (1)
  • טיולים מאורגנים לקוריאה (1)
  • כללי – דרום קוריאה (21)
  • כתבו עלינו – טיולים מאורגנים לקוריאה (60)
  • כתבות של אושיק פלר גיל (2)
  • כתבות של אירה ליאן Ira Lyan (6)
  • כתבות של ד״ר אלון לבקוביץ (2)
  • כתבות של נוה כליל החורש (4)
  • כתבות של נועה אברהמי – Noa Avrahamy‏ (8)
  • מדריך טיול לקוריאה (16)
  • מוסיקה קוריאנית (6)
  • מידע למטייל לקוריאה (10)
  • מפגשי עומק בזום בימי הקורונה (17)
  • מפגשים קייצים בזום (2)
  • ספרות קוריאנית (2)
  • פוליטיקה ויחסי חוץ – קוריאה הדרומית (8)
  • צוות אתר Explore Korea (6)
  • קוריאה וישראל (7)
  • תיירות ואתרי טיול בקוריאה (12)
  • תרבות קוריאה והחברה הקוריאנית (17)
מאמרים אחרונים

פרק 3 – צליל ותנועה | מסע עומק למוסיקה קוריאנית מסורתית

פרק 2 – כלי נגינה מסורתייים | מסע עומק למוסיקה קוריאנית מסורתית

פרק 1 – ״גוגאק״ | מסע עומק למוסיקה קוריאנית מסורתית

פרזיטים | סקירה אישית | הלהיט שגנב את ההצגה בפסטיבל קאן

יפן חוויה אחרת - Explore Japan

האחות הגדולה של Explore Korea

כל הזכויות שמורות לעופר דנון, 'אקספלור קוריאה'. אין לעשות שימוש בשם האתר, תמונותיו, ותכניו.
עיצוב ובניית אתר: Lionfish
שלחו לנו וואטסאפ
x
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס