המטבח הקוריאני ידוע בעולם כבריא מאוד ובעל ערך תזונתי גבוה. כדי להכיר אותו על קצה המזלג (או ליתר דיוק, על קצה מקלות האכילה), נסקור את המאפיינים והמרכיבים העיקריים שלו ונוסיף כמה מתכונים פופולריים.
מטבח של חקלאים ודייגים
קוריאה, שהייתה בעבר מדינה חקלאית, התבססה על גידול אורז, וכמו ברוב אסיה, אורז נותר המרכיב העיקרי בארוחות הקוריאניות. לכן המילה הקוריאנית לארוחה (bab), זהה למילה אורז. קוריאה היא גם חצי אי, ולכן דגים, מאכלי ים ואצות יופיעו גם הם כמעט בכל ארוחה קוריאנית. עם זאת, שלא כמו יפן, שהיא אי שלם, קוריאה מחוברת לאסיה מצפון, ולכן מקובלים בה מאכלי בשר יותר מאשר ביפן.
הקימצ'י המפורסם
בצד המנות העיקריות תוגש תמיד מנת קימצ'י, כינוי למגוון ירקות כבושים (כמו זיתים או חמוצים אצלנו). יש בקוריאה כ-200 סוגי קימצ'י, אך הגרסה הקלאסית והידועה ביותר היא כרוב סיני כבוש שעבר תהליך תסיסה בפלפל חריף. בעבר הלא רחוק נשמר הקימצ'י בכדי חרס מיוחדים בחצר הבית, אך היום בכל בית קוריאני תמצאו מקרר מיוחד המשמר את הקימצ'י בטמפרטורה של 10-5 מעלות.
בריא וצבעוני
המטבח הקוריאני ידוע בעולם כבריא מאוד ובעל ערך תזונתי גבוה. הכנת האוכל מתבססת על פילוסופיה של ין ויאנג ליצירת הרמוניה בין המאכלים. המנות של המטבח הקוריאני מתובלות בהרבה שום, פלפל אדום, רוטב סויה, שמן שומשום, ג'ינג'ר ועוד, והארוחה מגוונת מאוד וצבעונית. מספר המנות נע מ-3 עד 12, וכל מנה עיקרית מלווה במנות קטנות יותר (Panchan) שכל הסועדים חולקים ביניהם. מנהג זה מחזק את הקשר בין הסועדים.
האתגר: מקלות אכילה ממתכת
קוריאה היא המדינה היחידה שבה משתמשים במקלות אכילה שטוחים עשויים מתכת. השימוש במקלות אלו מתועד עוד מתקופת המלך סא-ג'ונג (Sejong) הגדול (1450-1397), אז השתמשה האצולה הקוריאנית במקלות מכסף נגד הרעלה וגם כסמל סטטוס. כשמתכת נעשתה נגישה גם לפשוטי העם, הם רצו לזכות ביוקרה של האצילים והשתמשו במקלות דמויי כסף. מצד אחד, השימוש במקלות מתכת מאתגר יותר, אך מצד שני, הם היגייניים וידידותיים יותר לסביבה לעומת מקלות מעץ.
מה לקינוח?
הקינוחים בקוריאה שונים מאוד מאלו המערביים. רוב הקינוחים הקוריאניים אינם כה מתוקים לחיך המערבי ומתבססים על אורז (מותפח או כבצק אורז), שעועית אדומה מתוקה, תה ירוק ועוד. כל אלה מרכיבים עוגיות, גלידות ומתוקים אחרים.
קודים התנהגותיים מסביב לשולחן:
- צעירים אינם מתחילים לאכול לפני המבוגרים.
- כששותים מול אדם מבוגר או מכובד יותר, מטים את הראש מעט הצדה מתוך נימוס.
- את האורז אוכלים בכף ולא במקלות, מתוך כבוד להיותו המרכיב המרכזי במזונם של הקוריאנים.
- גם בעסקים בקוריאה שמור מקום של כבוד לסעודה משותפת (וגם לשתיית אלכוהול). כך מביעים את הכבוד הראוי לשותפים העסקיים ורוקמים עמם יחסים אישיים יותר.

מתכונים פופולריים (באדיבות לימור לשנייאק)
מרכיבים:
2 כרוב סיני
¼ צנון יפני (או 2 קולורבי) חתוכים לרצועות דקות
1 בצל לבן
8-7 שִני שום
6-5 גבעולי בצל ירוק חתוכים לגפרורים
מעט ג'ינג'ר (זנגביל)
מלח
½ כוס קמח אורז עגול (דביק) + 3 כוסות מים
6-4 כוסות אבקת פלפל אדום קוריאני
½ כוס סוכר
¼ כוס רוטב דגים- ניתן להשיג בחנויות אוכל אסייאתי
אופן ההכנה:
הכנת הכרוב:
* חותכים את הכרוב לרבעים ושוטפים במים.
* מפזרים מלח בין עלי הכרוב מהקודקוד עד הקצה במידה אחידה (לא להגזים כדי שהקימצ'י לא יהיה מלוח מדי. שכבה דקה-פלוס תספיק).
* מניחים את הכרוב בקערה למשך 5-3 שעות עד שהכרוב יגיר את כל הנוזלים ויהפוך סמרטוטי.
הכנת התערובת:
* שופכים לסיר קטן את המים ואת הקמח ומבשלים על אש בינונית תוך כדי ערבוב עד שתיווצר דייסה. ברגע שמתחילות לעלות בועות, מורידים מהאש, מוסיפים את הסוכר ואת אבקת הפלפל ומערבבים. מעבירים את הדייסה האדומה לקערה רחבה.
* טוחנים במעבד מזון את הבצל הלבן, השום והג'ינג'ר ומוסיפים לדייסה.
* מוסיפים לתערובת את הצנון היפני (או את הקולורבי) ואת הבצל הירוק ומערבבים.
* מוסיפים את רוטב הדגים וקצת מלח. מומלץ להוסיף את הרוטב בזהירות, שכן יש לו טעם וריח חזקים מאוד (אבל אל תוותרו עליו, הוא מעשיר את הטעם).
* מערבבים את התערובת, טועמים ומתקנים את התיבול לפי הצורך על ידי הוספת סוכר או מלח.
* התערובת צריכה להיות סמיכה, מבריקה ופריכה בגלל הירקות הטריים, וכן עם ריח נהדר.
שילוב הכרוב והתערובת:
כדאי לעבוד מעל הקערה הרחבה ולכסות את הידיים בכפפות.
לאחר שהכרוב הגיר את כל הנוזלים ונראה מעוך במקצת, שוטפים את העלים משאריות המלח וסוחטים אותם בעדינות.
לוקחים רבע כרוב ומפזרים את התערובת בין העלים במידה שווה. זכרו למרוח גם על העלים החיצוניים. לאחר מכן אורזים את הכרוב יפה ומניחים בקופסה. כך מורחים את כל החלקים ומניחים אותם זה בצד זה. לסיום שופכים מעט מהתערובת מלמעלה ומכסים יפה את כל חלקי הכרוב.
מכסים את הקופסה, מניחים במקום קריר למשך כמה שעות (בחורף אפשר להשאירה במשך יום-יומיים) ומכניסים אותה למקרר. הקירור אינו עוצר את הכבישה, והקימצ'י ממשיך לתסוס גם במקרר. יש כאלה שאוהבים קימצ'י טרי ופריך, ויש כאלה שאוהבים אותו כבוש היטב וחמצמץ.