הפאזל הקוריאני - יעל שגיא
פרק 34 | כל-כך יפות שבא לבכות
הן צעירות, בשנות השלושים לחייהן, נאות ואת חלקן אף ניתן להגדיר כנשים יפות ואף יפות מאוד. לבושות בקפידה, לא תמיד על-פי צו האופנה, אבל בהחלט אלגנטיות ומרשימות. כולן משכילות בעלות תואר ראשון לפחות. דוברות אנגלית רהוטה, תקשורתיות, נעימות. נשות קריירה, מרוויחות משכורת לא רעה בכלל, חרוצות. עצמאיות ו…….רווקות. לחלקן אין אפילו חבר.
לפני מספר ימים ישבנו יחד עם אחת מידידותינו הקוריאניות, אשת מכירות במלון מכובד וידוע, נאה, ואף הרבה יותר מכך, משכילה, עצמאית בחורה מקסימה, חלומו של כל גבר ישראלי. היא ספרה על החג האחרון בו בילתה בחיק משפחתה. זה היה סיוט עבורה. היא היתה נתונה למתקפה מתמשכת של כל בני המשפחה וזו לא היתה משפחה יהודית שבראשה עמדה האמא הפולניה.
איך זה שהיא עדין לא נשואה? מה קורה איתה ואיך זה שעדין אין לה חבר? אולי עובדת שעות רבות מדי, לא מתפנה לחפש? אולי מחפשת משהו שאינו קיים? מנסה להתעלם מההערות הרבות שנשלחו לעברה, הטביעה את יגונה בצלחות המזון שהוגשו בזו אחר זו ובלבה גמלה החלטה – עד סוף השנה הנוכחית היא חייבת למצוא חבר. עוד חג כזה היא אינה מוכנה לעבור.
אחרות ספרו לנו על בדידות מעיקה, על סופי שבוע בהם הן מוצאות את עצמן לבדן או עם משפחתן. החברים של פעם, חלקם נישאו, עם חלקם הקשר נותק כאשר יצאו ללמודים מחוץ לקוריאה, זמן לרכוש חברים חדשים כמעט ולא נותר בשל שעות העבודה הארוכות והתובעניות.
למה הן כל-כך בודדות? למה בסיאול יש כל-כך הרבה רווקות?
כמו על כל שאלה ששאלתי קבלתי אינספור תשובות. מתוך ים ההסברים שקבלתי, זה שנראה לי הגיוני ביותר הוא כי דור הנשים הצעירות המשכילות של היום משלם כנראה את מחיר היותן פורצות הדרך.
גבר קוריאני מבוגר מהן במעט, משתייך בדרך כלל לדור הקודם. גבר שמיד לאחר הנישואין יבקש מהן לעזוב את משרתן, לוותר על הקריירה, שרק החלו לטפח, ולהקדיש את זמנן לבית, לגידול הילדים ולטיפוח המשפחה. והן לרוב אינן מכונות לוותר. הן אינן רואות את עצמן יושבות בבית כאימותיהן וממתינות שעות ארוכות לשובו של הבעל ממקום העבודה. מדובר על שעות ארוכות, שעות שהן כמעט נצח, כיוון שהגבר הקוריאני יוצא לעבודה בדרך כלל מוקדם בבוקר ושב מאוחר לאחר שהשלים את יום העבודה ולאחריו את ארוחת הערב המשותפת עם חבריו לעבודה ולאחר מכן הקפיד לשתות יחד איתם ולעיתים עם אחרים ורק לאחר כל אלה שב הביתה, כשהוא עייף מאוד ולעיתים אף שתוי. הן אינן מוכנות לחיים כאלה ולכן חלק ניכר מהגברים נפסלים עוד בטרם נפגשו בפעם ראשונה.
לנושא המעמד החברתי עדין מיוחס משקל מכריע בקוריאה. משפחתו של גבר קוריאני בן העיר הגדולה לא תשמח, בלשון המעטה, אם יחליט להינשא לבחורה שהיא בת כפר, גם אם השכלתה גבוהה וכבר שנים שהיא אינה מתגוררת בבית הוריה, ובין לבין הספיקה ללמוד ולמצוא משרה מכובדת, להעפיל במדרג התפקידים ואפילו לצאת אל העולם הרחב.
גבר קוריאני בן הדור הקודם לא ישמח לשאת אישה, שעזבה את בית הוריה ועברה להתגורר לבדה בטרם הנישואים. לטעמם אין זה מכובד ומתאים. אישה צריכה להתגורר בבית הוריה עד ליום נשואיה.
אחת מידידותינו, שכבר מצאה את הגבר הנכסף ועמדה להיחלץ ממעמד הרווקה, הגיעה יום אחד לעבודה כשעל פי מראה עיניה ניכר היה כי את הלילה האחרון בילתה בבכי לא פוסק, והודיעה לנו כי היא החליטה לבטל את החתונה ולהיפרד מבחיר ליבה. כך סתם מוותרת על גבר חלומות, מחזירה עצמה למעגל העצום של הרווקות. ניסינו להבין מה קרה, כיצד זה הפך בין יום מנסיך לצפרדע. בעיניים דומעות היא סיפרה כי חברה הוא הבן הבכור במשפחתו וככזה הוא נאלץ להמשיך להתגורר עם הוריו גם לאחר החתונה. היא כאשת הבן הבכור תהיה זו שתידרש לטפל בהוריו ולדאוג להם כאשר יזדקנו, היא תהיה זו שתאלץ לסייע לאמו כאשר כל בני המשפחה יגיעו אל ביתם לחגוג יחד את החגים, בעוד ששאר הכלות תסבנה בחגיגיות אל השולחן. היא העדיפה לוותר.

וקצת עובדות:
לאחרונה מתפרסמים מחקרים רבים העוסקים בנושא הנישואים, בעיקר בגלל הירידה המדאיגה שחלה בשיעור הילודה בקוריאה. ביולי 2009 נולדו בקוריאה 35,900 תינוקות, ירידה של 5.8 אחוז לעומת השנה שעברה. אחוז הילודה בקוריאה הוא 1.16 ילדים למשפחה, האחוז הנמוך ביותר בקרב מדינות ה OECD, שהממוצע בהן הוא 1.73 אחוז.
גברים ונשים בני המעמד הבינוני מעוניינים להעניק לילדיהם חינוך הולם, לחלקם ברור כי יצטרכו להשקיע בכך סכומי עתק ולכן הם מחליטים לא להביא ילדים לעולם.
כדי להגביר את הילודה הוכרז בקוריאה על מספר צעדים. המקורי מביניהם היה זה של משרד הבריאות והרווחה במרכז סיאול. שם החליטו כי ביום רביעי, בשבוע השלישי של כל חודש, יכבו את האורות בבנין המשרדים בשעה 19:00 ויודיעו לכל העובדים כי הגיע הזמן ללכת הביתה. הסיבה אינה מצב חירום שהוכרז במדינה, לא רצון לחסוך בחשמל ואף לא תרגיל לכיבוי אש, אלא צעד נואש נוסף בנסיון להלחם בשיעור הילודה הנמוך בקוריאה. אחת לחודש כל העובדים נשלחים לבתיהם כדי לבלות זמן איכות עם בני משפחתם ואולי, בנוסף לכך …ידאגו ליותר ילדים. אבל הרעיון לא כל כך מצליח. אחד מעובדי חברת ענק, שגם בה החליטו לאמץ את הרעיון, ספר לי כי העובדים עוזבים בשעה 19:00 את מקום העבודה, מודעים לכך שחצי שעה אחר כך יודלקו שוב האורות. מיד עם סיום ארוחת הערב המשותפת הם שבים למשרדים כדי להמשיך את יום העבודה.
רעיונות נוספים לעידוד הילודה בקוריאה הם מתן תמריצים למשפחות עם הולדת הילד השני והילד השלישי, שעות עבודה גמישות יותר לאמהות לילדים עד גיל 12 חודשים ושחרור נשים הרות מעבודה עד שעות מאוחרות.
מן המחקרים עולה כי הגברים הקוריאנים אינם ממהרים להינשא. הגברים מעדיפים קודם כל לרכוש השכלה, להיכנס למעגל העבודה, לחסוך כסף, להתבסס כלכלית ורק אז להיכנס אל מתחת לחופה. לגבר הקוריאני ברור כי נישואים הם מחוייבות כלכלית לא פשוטה. יוקר החיים בקוריאה, העובדה כי חלק גדול מן הנשים אינן משתתפות בפרנסת המשפחה, והידיעה כי גידול ילדים הוא הוצאה עצומה, מביאים רבים מן הגברים לדחות ולדחות את הרגע שבו יקחו על עצמם מחוייבות כזו.
הסטטיסטיקה אומרת כי מספר הנשים הלא נשואות בקוריאה בגילאים שבין 20 ל – 30 עולה בשנים האחרונות באופן מהיר ביותר. גיל הנישואים הממוצע בקוריאה כיום הוא מעל 32 שנים לגבר ולנשים מעל 30. אחוז הנשים הלא נשואות בין הגילאים 25 – 30 היה כ – 59.1 בשנת 2005 לעומת 39.5 בשנת 2000. אחוז הנשים הנותרות רווקות בין הגילאים 30 ל 34 עלה אף הוא מ- 10.5 אחוז בשנת 2000 ל- 19 אחוז בשנת 2005.
כתבות נוספות בסדרת הפאזל הקוריאני
פרק 35 | היום הלבן
הפאזל הקוריאני – יעל שגיא פרק 35 | היום הלבן רק לפני מספר ימים הוצפו החנויות והמדרכות שלפניהן בדוכנים, המציעים
פרק 36 | אונדול
הפאזל הקוריאני – יעל שגיא פרק 36 | אונדול טיול מחוץ לגבולות סיאול בסוף שבוע אינו משימה כל כך פשוטה.
פרק 37 | הפאזל הקוריאני
הפאזל הקוריאני – יעל שגיא פרק 37 | הפאזל הקוראיני בכל יום נדרשת להרכיב את הפאזל מחדש, התמונה בשלמותה מונחת
פרק 38 | קוריאה נפרדת מהנשיא
הפאזל הקוריאני – יעל שגיא פרק 38 | קוריאה נפרדת מהנשיא במשך כל השבוע המשיכו האוטובוסים להקיף את הכיכר, הופכים