בין מלחמה לנחמה: סיפורן של נשות הנחמה
באוגוסט 2018 פורסמה בעיתונות העולמית הידיעה כי בטאיוון הוקם לראשונה פסל לזכרן של נשות הנחמה , אשר מטרתו להנציח את סבלן של נשים אסיאתיות שגויסו לבתי בושת של הצבא היפני בזמן מלחמת העולם השניה. הפסל מציג ילדה העומדת עם ידיים מורמות במחווה של מחאה.
באותו החודש בדרום קוריאה כונן "יום הזיכרון לקורבנות של תחנות הנחמה היפניות". 27 שנים לפני כן, ב-14 באוגוסט 1991, התפרסמה העדות הראשונה על הכפייה המינית מצד הצבא היפני, כאשר אישה קוריאנית ששמה קים האק-סון (Kim Hak-sun) יצאה בפומבי עם סיפורה האישי מתקופת הכיבוש היפני. מאז החלו להתפרסם עדויות אישיות של הקורבנות, והסוגייה של "נשות הנחמה" הפכה לאחת מאבני הנגף העיקריות ביחסים בין יפן וקוריאה.

בדצמבר 2015 חתמו יפן ודרום קוריאה על הסכם היסטורי אשר אמור היה להסדיר את נושא "נשות הנחמה" ולפצות על מעשיה של יפן בשטחים שכבשה בשנות ה-40 של המאה הקודמת. בהצהרה משותפת אשר ניתנה על ידי שר החוץ של יפן קישידה פומיו (Kishida Fumio) ושר החוץ של דרום קוריאה יון ביונג סה (Yun Byung Se) הודיעו המדינות כי הגיעו להסכם היסטורי. יפן תתרום מיליארד יין (כ- 8.3 מיליון דולר) לעמותה קוריאנית המסייעת לנשים אשר הועבדו על ידי צבא יפן. בנוסף, הודיע ראש ממשלת יפן אבה שינזו (Abe Shinzo) כי יפן מביעה צער כנה וחרטה עמוקה על כל הנשים אשר סבלו חוויות קשות ובלתי ניתנות לכימות כ"נשות נחמה".
הינו תיאור בלשון נקייה לנשים (בעיקר ממוצא סיני וקוריאני) אשר נלקחו בכפייה ואולצו לספק שירותי מין עבור חיילי צבא יפן בזמן כיבוש קוריאה על ידי יפן בין השנים 1910-1945. פוליטיקאים יפנים רוויזיוניסטים טענו במשך שנים כי לא היה מדובר בפעולה מאורגנת וממוסדת של הצבא או הממשלה וכי הנשים סיפקו שירותי זנות מרצונן החופשי ואף תוגמלו כלכלית ביד רחבה. מנגד, טענו קוריאה וסין כי מדובר היה בזנות ממוסדת בכפייה על ידי השלטון הכובש, דבר המוגדר כפשע מלחמה ואף כפשע כנגד האנושות.
נושא נשות הנחמה, יחד עם סוגיית ספרי הלימוד היפנים אשר מתעלמים מפשעי המלחמה שבוצעו על ידי יפן בזמן המלחמה, מזה זמן רב היוו מכשול ביחסים בין שלושת המדינות. סין וקוריאה טוענות כי יפן מתכחשת לעברה האפל ומעולם לא הביעה חרטה או צער על מעשיה, וזאת בשונה מגרמניה, אשר לקחה אחריות מלאה על פשעי הנאצים ואף דאגה לפיצוי חלקי של הקורבנות.
מנגד, יפן טענה כי היא הביעה חרטה והתנצלות מספר פעמים וכי נושא הפיצויים הוסדר עם מיסוד היחסים הדיפלומטיים בין המדינות בשנת 1965. בנוסף, יפן התנצלה בשנת 1993 ואף תרמה 800 מיליון דולר לשיקום הקורבנות, אך מדובר היה בכסף מתרומות פרטיות ולא סכום כסף אותו הקצתה הממשלה באופן רשמי. התנצלותו הרשמית של אבה, יחד עם כספי הפיצויים, הייתה צפויה לשים קץ למחלוקת רבת השנים. שרי החוץ של שתי המדינות סיכמו כי בהנחה וטוקיו תיישם את ההסכם במלואו שתי המדינות תראנה את הנושא כפתור וגמור. בניגוד לציפיה (בעיקר של הצד היפני), בקוריאה ההסכם עורר התנגדות עזה בקרב קבוצות נשים כמו גם קבוצות פעילים שטענו כי לא מספיק בכך כדי לכפר על חטאיה של יפן, וכי ההתנצלות לא הייתה מספיק כנה. קבוצות אלה הביעו את מחאתן על ידי התקנת פסלים של נשות הנחמה בקרבת השגרירות של יפן בסאול, במטרה להראות כי הדיון לא תם.
