קוריאה מחזיקה במסורת ספורטיבית ארוכת שנים, אך מככבת גם בעולם הספורט המודרני. תחום הספורט נהנה מתמיכה ממשלתית וכלכלית ניכרת, ובאולימפיאדה האחרונה, שנערכה בלונדון, הגיעה קוריאה הדרומית למקום החמישי בדירוג המדליות למדינה עם 28 מדליות, מתוכן 13 מדליות זהב.
ספורט מסורתי
שִירם (Ssireum)
שירם הוא אגרוף קוריאני שנחשב הספורט הלאומי המסורתי. זוהי מעין גרסה קוריאנית של הסומו היפני, אך השירם והסומו נבדלים זה מזה בכלליהם ובערכים שהם מייצגים.
כל משתתף בשירם חגור בחגורה מיוחדת שנקראת סָאטבַּה (Satba), וכדי להכריע את יריבו עליו לגרום לכך שהיריב ייגע בקרקע באיבר כלשהו שנמצא מעל לברך. כמו בענפי אגרוף אחרים, גם בשירם יש ארבע רמות לפי משקל השחקנים. בגרסתו המודרנית מתרחש השירם בזירה עגולה על רצפת חול, ואת המשחק בוחנים שלושה שופטים.
מקור השירם מתוארך לתקופה שלפני שלוש הממלכות (57 לפנה"ס – 668 לספירה) אך נעשה פופולרי רק בתקופת צ'וֹסון (1910-1392). ב-1982 נוסדה ועידת השירם הלאומית, ומועדוני שירם רבים פועלים היום ברחבי קוריאה.
טאקוונדו
טאקוונדו בתרגום חופשי פירושו "דרך החיים של הבעיטה והאגרוף". זהו ענף ספורט מסורתי שזכה לפופולריות רבה גם בעידן המודרני, ואף נחל הצלחה בינלאומית והפך לענף אולימפי מאולימפיאדת סידני (2000).
הטאקוונדו הוא אמנות לחימה להגנה עצמית שבה ניצחון המתמודד על יריבו מתבסס על מסת הגוף ועל גמישותו, ולא על כוח ישיר. מדי הטאקוונדו לבנים, ודירוג רמתם של המתאמנים מיוצג בצבע החגורה.
כיום פזורים מועדוני טאקוונדו בכ-150 מדינות ברחבי העולם, בהן ישראל (נוסד בשנת 1977), ופועלים בהם כ-3,000 מאמנים קוריאנים. בקוריאה לבדה יש 3.8 מיליון חברים באגודת הטאקוונדו. יתר על כן, בבתי הספר הקוריאניים מלמדים טאקוונדו כחלק מתכנית הלימודים, והוא נתפס גם כאורח חיים ומשמש מקור לגאווה לאומית.
חץ וקשת
קוריאה מתגאה בהיסטוריה בת למעלה מ-2,000 שנה של שימוש בחץ וקשת כענף ספורט, ומצליחה מאוד גם בגרסתו המודרנית של הענף. קוריאה הדרומית קיבלה בתחום זה את מספר המדליות הרב ביותר: 34 מדליות, מתוכן 19 זהב, 9 כסף ו-6 ארד. היא מצטיינת גם בתחרויות ליחידים וגם בתחרויות לצוותים, ובאולימפיאדת לונדון זכו הקוריאנים ב-3 מדליות זהב ו-1 ארד בענף החץ וקשת לבדו.
