תעשיית הקולנוע בקוריאה הדרומית – בין לאומיות לבין לאומיות

לתעשיית הקולנוע בקוריאה הדרומית יש היסטוריה מיוחדת, המתוארת כעלייה מטאורית – מסרטי תעמולה, אשר פעלו תחת פיקוח וצנזורה הדוקים מטעם הממשל, אל תעשייה בינלאומית משגשגת, כאשר לממשל חלק משמעותי במימון ובהפצת הסרטים במערב. תעשיית הקולנוע בקוריאה הדרומית קשורה קשר עמוק למאורעות היסטוריים משמעותיים בעברה של המדינה, בין היתר השליטה היפנית בקוריאה בתחילת המאה העשרים, מלחמת העולם השנייה ומלחמת קוריאה בשנות החמישים של המאה העשרים.

כבר בשנות החמישים של המאה הקודמת החלו להפיק סרטים המדגישים את הלאומיות הקוריאנית, תוך פיקוחו של הממשל על הפקת הסרטים ועד לכדי נוכחות ממשלתית בהקרנות. סרטי תעמולה היו סרטים נפוצים מאוד במדינה. כאשר הסתיימה מלחמת קוריאה ב-1953 וקוריאה נחלקה לשתי מדינות, ריכך הממשל החדש של קוריאה הדרומית את הרגולציה על הפקת הסרטים, הטכנולוגיה השתכללה ומספר הסרטים שהופקו עלה משמעותית, והם עסקו בעיקר בשחרור מהכיבוש היפני.

בתחילת שנות השישים התחלף השלטון וניפץ את תור הזהב של תעשיית הקולנוע, שממנו נהנתה בעשור הקודם. הממשל הגביל את מספר חברות ההפקה ואת כמויות הסרטים שהופקו, ונאסרו להפקה ולהקרנה סרטים שהציגו את המדינה באור שלילי, הגבלות שהתחזקו בשנות השבעים, כאשר החלו להקרין בקוריאה סרטים הוליוודיים.

ההקלות המשמעותיות על תעשיית הקולנוע בקוריאה הדרומית הגיעו במהלך שנות השמונים, עם כניסתן של חברות הפקה נוספות לשוק ותחילת קבלת הכרה בינלאומית בסרטים. ב-1981 סרטים קוריאניים מקומיים זכו בפרסים בפסטיבלים שונים בעולם, זכיות שעוררו עניין בקרב תאגידים הוליוודיים, שהחלו להקרין את סרטיהם בקוריאה הדרומית. על מנת שהתעשייה המקומית לא תתרסק בשל שטף הסרטים הזרים שהוקרנו במדינה, החלה הממשלה לתמוך כלכלית בתעשיית הקולנוע המקומית, תמיכה שהניעה גם תאגידים כלכליים גדולים להשקיע בה ולהביא לשיקומה. מעבר לתמיכה הכלכלית יצרה הממשלה גם קרן שמטרתה להגן על הפקות הסרטים המקומיות באמצעות עזרה בהפצתן במדינות המערב ובאינטרנט.

בעקבות ההשקעה הגדלה והולכת בתעשיית הסרטים ביססה לעצמה קוריאה הדרומית עוצמה בינלאומית רבה. קוריאה הדרומית, המדינה המרוחקת שבמזרח, היא כיום בעלת מאפיינים תרבותיים משותפים עם המערב, וסרטיה מתקבלים באהדה ברחבי העולם ולעתים קרובות מושתות עליהם התאמות מערביות.

בהמשך טעימה קטנה ומובחרת מתעשיית הסרטים המשגשגת, עם מידע ותקצירים של שישה סרטים קוריאניים מומלצים, להנאתכם:

The Tenor 
( מבוסס על סיפור אמיתי ) 

שנת הפצה: 2014
אורך: 121 דקות
במאי: קים סאנג-מאן
תסריטאי: קים סאנג-מאן
שחקנים ראשיים: יו ג'י-טאה, יוסוקה איסבה, צ'ה יה-ריאון 

תקציר: זמר הטנור המוכשר באה (Bae) חדר לאזני הקהל דרך שירתו העוצמתית אך העדינה, והוא מככב באופרה באירופה. סאוודה (Sawada), מפיק מוזיקה יפני, מחפש טנור חדש להופעתו החדשה. לאחר שהוא צופה בבאה מופיע הוא מזמין אותו ליפן, הזמנה שמסמנת את תחילת החברות ביניהם. ההצלחה כבירה, ואז באה מאובחן כחולה סרטן בלוטת התריס. במהלך ניתוח נחתכים עצבי מיתרי הקול שלו ובאה מאבד את קולו, בשיא הקריירה. סאוודה אינו יכול לצפות מהצד באומללות של באה ומתחיל לתור אחר פתרון, עד שהוא מאתר מנתח המתמחה בניתוח ייחודי לשיקום מיתרי הקול, בעקבותיו קיים סיכוי לשחזר את יכולותיו הקוליות של באה. הרופא נענה לאתגר המורכב, על אף שכישלון עלול לסכן את שמו המקצועי.

הידעתם? לצורך התפקיד, השחקן יו ג'י-טאה, שגילם את באה, התאמן בשירה כל יום במשך שנה ורכש טכניקות קוליות על מנת שתנועות השפתיים שלו יהיו אמינות דיין בהתאם לקודים של מוזיקת האופרה.